Ideál krásy v pohádkové tvorbě Karla Jaromíra Erbena - Jirušková, Johana (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá ideální krásou postav v pohádkách Karla Jaromíra Erbena. Na základě pojmu "ideální krásy" je analyzován nejen vzhled, ale i charakteristika vystupujících osob a jejich společenská hierarchie. Pozornost je zaměřena především na ženské postavy, ze kterých lze vyvodit dobovou představu o dokonalé ženě včetně jejího postavení ve společnosti. Poslední kapitola práce obsahuje srovnání českého ideálu krásy s ideálem německým, který vyplývá z díla bratří Grimmů.
Ideal of Beauty in Fairytales by Karel Jaromír Erben
Keywords: fairy tales; Erben, Karel Jaromír; change of ideal of beauty and ugliness; gender; appearance of the characters; Grimm, Jacob and Wilhelm; pohádky; proměna ideálu krásy a ošklivosti; postavení ženy; vzhled postav