Studie krystalizace v tenké vrstvě (GeS2)0,1(Sb2S3)0,9 pomocí optické mikroskopie - Horová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je věnována studiu krystalizace tenké vrstvy chalkogenidového skla o složení (GeS2)0,1(Sb2S3)0,9. Tenká vrstva byla nanesena na povrch mikroskopických skel metodou napařování. Skla byla rozřezána a následně zahřívána různými rychlostmi. Vzrůst teploty během zahřívání způsobil krystalizaci Sb2S3 v tenké vrstvě. Nukleace a růst krystalů byly sledovány pomocí optické mikroskopie. Získaná data byla zpracována kinetickou analýzou s cílem stanovit aktivační energii procesu a parametry kinetických modelů.
Study of crystallization in thin layer of (GeS2)0,1(Sb2S3)0,9 by optical microscopy
Keywords: chalkogenidová skla; systém Ge-Sb-S; krystalizace; kinetika; optická mikroskopie; chalcogenide glasses; system Ge-Sb-S; crystallization; kinetics; optical microscopy