Náhradní rodinná péče - teorie a praxe - Ondráková, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá tématem náhradní rodinné péče v ČR. Charakterizuje pojem "náhradní rodinná péče", její typologii, legislativní ukotvení a poukazuje na problémy, se kterými se potýká. Pro popsání problematiky náhradní rodinné péče byly použity výsledky výzkumů převzaté z dostupné literatury. Cílem těchto zkoumání bylo zmapování situace v pěstounských rodinách v ČR. Práce obsahuje zjištění z dotazování, která autorka práce osobně realizovala v rodinách s náhradní rodinnou péči z mikroregionu Hlinecko. Záměrem rozhovorů bylo, aby respondenti sami uvedli, jaké faktory v jejich případě stěžují výkon náhradní rodinné péče.
The substitutional family care - theory and practice
Keywords: substitutional family care; Adoption; foster families; Náhradní rodinná péče; adopce; pěstounské rodiny