Tradiční výroční svátky v chorvatském prostředí - Bělková, Marta (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem této práce je popsat výroční svátky a slavnosti v chorvatském prostředí. Práce je zaměřena na podobu ročního cyklu a je uspořádána chronologicky. V práci je kladen důraz především na křesťanské svátky (například Velikonoce, Vánoce), jelikož Chorvatsko je silně katolickou zemí. Ale najdeme zde i kapitoly o ostatních slavnostech, které nespadají do kategorie církevních svátků (například Masopust). Práce obsahuje obrazovou přílohu, která poskytuje lepší nahlédnutí do této problematiky.
The traditional yearly feasts in the Croatian milieu
Keywords: Chorvatsko; svátky; slavnosti; kultura; obyčeje; tradice; Vánoce; Velikonoce; Croatia; feasts; holidays; culture; customs; tradition; Christmas; Easter