Krvácení z nosu u kardiovaskulárního onemocnění - Plívová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku epistaxe a je rozdělena do dvou částí. V teoretické části se zaměřuji na anatomii zevního nosu a dutiny nosní a fyziologii. Dále se zaměřuji na problematiku epistaxe, etiologii, příznaky, diagnostiku a léčbu. Základ pro empirickou část tvoří výzkumné šetření dotazníkovou metodou. Cílem dotazníkového šetření bylo ověřit souvislost četnosti epistaxe v závislosti na přítomnosti arteriální hypertenze a antiagregační terapie u těchto pacientů. Dále zjistit, jak je pro respondenty epistaxe obtěžující. V diskuzi naleznete porovnání výsledků s jinými výzkumy.
Epistaxis in cardiovascular disease
Keywords: epistaxe; příčiny; diagnostika; léčba; kardiovaskulární onemocnění; epistaxis; causes; diagnosis; treatment; cardiovascular disease