Fosfátová skla barnatá modifikovaná oxidem niobičným a jejich krystalizace - Dostál, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2016)
V prvé části diplomové práce byla studována skla systému BaONb2O5-P2O5 ve dvou kompozičních řadách 40BaO-xNb2O5-(60-x)P2O5 (řada A) a yBaO-20Nb2O5-(80-y)P2O5 (řada B) a byly stanoveny jejich základní fyzikální vlastnosti.
Barium phosphate glasses modified with niobium pentoxide and their crystallization
Keywords: fosfátová skla; oxid niobičný; termická analýza; struktura skel; rentgenová difrakční analýza; ramanova spektroskopie; nmr spektroskopie; phosphate glasses; niobium oxide; thermal analysis; glass structure; x-ray diffraction analysis; raman spectroscopy; nmr spectroscopy