Reflexe náboženství ve vzdělávání s důrazem na analýzu českých středoškolských materiálů - Černá, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2014)
První část práce se zabývá obecným uvedením do problematiky vztahu náboženství a vzdělávání v evropském kontextu. Reflektovány jsou dosavadní diskuse, současné modely vztahu náboženství a vzdělávání ve vybraných evropských státech i praktické přístupy. Druhá část textu se soustředí na situaci v České republice. Vedle představených kurikulárních dokumentů jsou analyzovány vybrané středoškolské učebnice. Analýza sleduje, jakým způsobem autoři uchopují fenomén náboženství, jakou roli mu v historickém vývoji přisuzují a jakou roli náboženství hraje v interpretaci současných událostí.
Reflection on Religion in Education, with Emphasis on the Analysis of Czech Textbooks for Secondary Level
Keywords: náboženství; vzdělávání; světová náboženství; učební texty; střední škola; religionistika; religion; education; world religions; secondary level of education; religious studies