Marketingový výzkum spokojenosti zákazníka zasílatelské společnosti ILG, s.r.o. - Kučeravec, Pavel (Univerzita Pardubice, 2007)
První část bakalářské práce shrnuje základní metodiku při realizaci marketingového výzkumu spokojenosti zákazníka. Ve druhé části práce jsou tyto teoretické poznatky využity při uskutečnění marketingového výzkumu spokojenosti zákazníka zasílatelské společnosti ILG, s.r.o.. Závěrečná část bakalářské práce je určena k vyhodnocení výsledků tohoto výzkumu, jejich interpretaci a také k formulaci návrhů opatření plynoucích z výzkumu.
Customer satisfaction studie of the forwarding company ILG, s.r.o.
Keywords: zákazníci; měření spokojenosti; indexy spokojenosti; interpretace výsledků; Marketingový výzkum