Podvojné oxidy hlinito-strontnaté - Marek, Ivo (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce se zabývá studiem podvojných oxidů hlinito-strontnatých, které mohou být matricí pro lumuniscenční pigmenty. Uvedené podvojné oxidy hlinito-strontnaté jsou sloučeniny spinelového typu. Při jejich přípravě se používá metoda suspenzního mísení surovin, předkalcinace a kalcinace za vysokých teplot. Zkoumají se jejich vlastnosti např. hustota, olejové číslo a velikost částic, které se porovnávají s vlastnostmi komerčních luminiscenčních pigmentů. Ze získaných údajů je navržen vhodný způsob přípravy matrice pro syntézu luminscenčních pigmentů.
Dual oxides aluminium-strontium
Keywords: podvojné oxidy; pigmenty; spinelový typ; luminiscenční materiály