Příprava nosičů s imobilizovanými enzymy pro studium a analýzu vybraných látek - Rotková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce se zabývá přípravou dvou nových nosičů s imobilizovanými enzymy, papainem a lakázou, optimalizací podmínek katalyzovaných reakcí a možností praktického využití připravených nosičů pro biotechnologické účely. Nosič s imobilizovaným papinem byl připraven za účelem fragmentace kyseliny hyaluronové, biopolymeru se širokým uplatněním ve zdravotnictví a dále v oblasti farmaceutického a kosmetického průmyslu. Nosič s kovalentně vázanou lakázou byl vyvíjen pro degradaci azobarviv i další možnosti uplatnění např. k odstranění toxických látek z půdy nebo v oblasti biosenzorů.
Preparation of carriers with immobilized enzymes for study and analysis of selected compounds
Keywords: papain; lakáza; kyselina hyaluronová; azobarviva; imobilizace enzymů