Mezinárodní migrace se zaměřením na Evropskou unii a pohyb pracovní síly - Lešková, Božena (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou migrace se zaměřením na členské státy Evropské unie a migrační pohyb pracovní síly. Cílem je naznačit propojení obecných aspektů migrace a pracovní migrace s ostatními souvisejícími tématy, kterými jsou například migrační teorie, motivační faktory migrace, politiky zaměstnanosti, ale také poukázat na klíčové otázky integrace a demografického vývoje. Snahou je i představení praktických činností na mezinárodní úrovni úzce spojených s migrační problematikou. Úvodní teoretická část je doplněna částí praktickou, která obsahuje dotazníkové šetření zaměřené na samotné pracovní migranty.
International migration with focus on European Union and migration of labour force
Keywords: Migration; Mobility; free movement; European Union; Employment; Labour Market; member states; Integration; Motivation; Migrace; mobilita; volný pohyb; Evropská Unie; zaměstnanost; Trh práce; členské země; Integrace; Motivace