Příprava a vlastnosti sloučenin tris(3-methoxypropyl) cíničitých - Semenyšínová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce se zabývá přípravou tris(3-methoxypropyl)stannylaminobenzoátů, respektive N-Dat-aminobenzoátů a dále sloučenin s více či méně polárním substituentem (azid, nitrát, isothiokyanát, methansulfonát). Připravené sloučeniny byly studovány v roztocích pomocí NMR a IR spektroskopie. Ze získaných strukturních údajů byla navržena pravděpodobná struktura koordinačního polyedru kolem centrálního atomu cínu a diskutována koordinace etherických atomů kyslíku k centrálnímu atomu cínu. U všech sloučenin byla stanovena rozpustnost ve vodných routocích. Připravené sloučeniny budou testovány na trypanocidní aktivitu.
Preparation and characteristic tris(3-methoxypropyl) tin(IV) compounds
Keywords: organocíničité sloučeniny; syntézy; nukleární magnetická rezonanční spektroskopie; infračervená spektroskopie; rozpustnost