Analýza výcviku pilotů v letecké společnosti - Kolínský, Bohuslav (Univerzita Pardubice, 2000)
Tato diplomová práce se zabývá pilotním výcvikem v leteckých školách a u leteckého dopravce. Obsahem první části je popis požadavků pro získání jednotlivých pilotních licencí: obchodní pilot letounů - CPL(A), přístrojová kvalifikace - IR(A), dopravní pilot letounů - ATPL(A). Dále jsou zde popsány výcvikové programy jednotlivých leteckých škol - Bemoair, Laundrysys a letecké katedry Žilinské univerzity. Výcviky jsou porovnány z hlediska vybraných ukazatelů, jako je počet nalétaných hodin, nákladnost výcviku, hodnocení letové hodiny z hlediska finační náročnosti u různých typů letadel. Další kapitola je věnována popisu výcviku pilotů u leteckých dopravců - ČSA a.s. a Fischer air. Výcvikové programy jsou hodnoceny z hlediska ceny typového a opakovacího výcviku. Jsou zde uvedeny informace pro zájemce, kteří by se chtěli v budoucnu věnovat létání profesionálně a dále seznámit veřejnost s průběhem výcviku v leteckých školách do kvalifikace "Frozen ATPL" - zmrazený dopravní pilot a s výcvikovými programy leteckých dopravců ČSA a.s., Fischer air s.r.o.
Analysis of pilots training in airline company
Keywords: letecké společnosti; letecké školy; piloti; výcvik pilotů; náklady; pilotní licence; airlines; flight schools; pilots; pilot training; costs; pilot license