Poválečný vývoj vězeňství v Československu - Kadlec, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Následující práce se zabývá vývojem československého vězeňství po 2. světové válce se zaměřením na období let 1948 - 1953 a 1968 - 1973, ve kterých došlo k mimořádnému navýšení počtu vězňů ve vězeňských zařízeních. Práce popisuje vězeňský systém v daných obdobích a nastiňuje podmínky, které panovaly ve věznicích i v táborech nucené práce. Nezbytnou součástí je také popis vývoje vězeňské populace. Práce se snaží zachytit změny v zákonných opatřeních, které formovaly podobu vězeňského systému. Závěrečná část práce se věnuje porovnání obou období. Cílem práce je objasnit, co bylo příčinou velkého nárůstu počtů vězňů, co mají obě období společného a v čem se naopak liší a jak byl nárůst počtu vězňů ospravedlňován vládnoucím režimem.
Post-War Development of Prison System in Czechoslovakia
Keywords: vězeňství; političtí vězni; politické procesy; tábory nucené práce; komunismus; prison service; political prisoner; political trials; labour camps; communism