Hospicová péče - představy zdravotníků a laiků - Strašková, Jana (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem diplomové práce je "Hospicová péče - představy zdravotníků a laiků." Práce se skládá z teoretické a praktické části. Cílem práce je zjistit, jaká je informovanost zdravotních sester a laické veřejnosti o hospicové péči. Teoretická část se zabývá vysvětlením základních pojmů, které souvisí s paliativní a hospicovou péčí. Následně jsou v práci podrobněji rozebrány potřeby nemocného a fáze, kterými prochází nemocný a jeho příbuzní po sdělení diagnózy. V dalším úseku je podrobněji vysvětleno, co je to hospic a formy hospicové péče. V závěru práce se zmiňuji o nejčastějších symptomech u pokročilého nemocnění. Praktická část obsahuje zpracování a grafické znázornění dat získaných z dotazníkového šetření a statistické vyhodnocení hypotéz.
Hospice care - imaginations of medics and outsiders
Keywords: paliativní péče; hospicová péče; hospic; euthanázie; respitní péče; palliative care; hospice care; hospice; euthanasia; respite care