Pokroky v léčbě autoimunitních neuropatií - Ehler, Edvard; Štětkářová, Ivana (My University, 2021)
Autoimunitní neuropatie vznikají na podkladě imunitní reakce vůči vlastní tkáni. Může se jednat o myelinovou pochvu, vlastní axon či cévní zásobení nervu - vaskulitidu. Pouze u některých neuropatií je známa protilátka (např. GQ1b u Miller-Fisherova syndromu), u jiných se autoprotilátky předpokládají či se uvažuje o jiném mechanizmu autoimunitní reakce. Akutní polyradikuloneuritidu je nutno razantně léčit ihned po pečlivém stanovení diagnózy. Používá se plazmaferéza a intravenózně podané imunoglobuliny. Kortikoidy jsou kontraindikovány. U chronické zánětlivé polyneuropatie se terapie zahajuje indukční léčbou – intravenózní podání plné dávky imunoglobulinů, intravenózní aplikací kortikoidů či perorální léčbou kortikoidy s dosažením účinné dávky 1-2 mg prednisonu na kilogram hmotnosti. V poměrně řídkých případech se využije plazmaferéza či adsorpce plazmy. Častěji se aplikují imunoglobuliny subkutánně. Pro udržovací léčbu se používají kortikoidy, imunoglobuliny subkutánně či intravenózně a kombinace s imunosupresivy, které šetří dávky obou skupin léků. U forem neuropatie s protilátkami třídy IgG4 se používá monoklonální protilátka rituximab. V léčbě multifokální motorické neuropatie se daleko nejčastěji používají imunoglobuliny (intravenózně či subkutánně) a přes výrazné nežádoucí vedlejší účinky jen krátce cyklosfosfamid
Progress in therapy of autoimmune neuropathies
Keywords: autoprotilátky; autoantibodies; polyradikuloneuritida; imunoglobuliny; plazmaferéza; kortikoidy; polyradiculoneuritis; immunoglobulins; plasma exchange; corticosteroids