Kvalita života u pacientů s kolostomií - Chvojková, Iva (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitu života pacientů s trvalou kolostomií. Práce je rozdělena na část přehledovou a průzkumnou. V přehledové části je popsaná kvalita života, měření kvality života, stomie, kolostomie, předoperační péče, perioperační péče i pooperační péče o pacienty s kolostomií včetně ošetřovatelských diagnóz. Průzkumné šetření bylo provedeno pomocí kvantitavního průzkumu metodou dotazníkového šetření. Použit byl standardizovaný dotazník WHQOL-BREF s 26 otázkami, 7 otázek a 1 podotázky vlastní tvorby, které byly následně analyzovány. Průzkumu se zúčastnilo 84 respondentů. Bylo vyhodnoceno, jak hodnotí kvalitu života pacienti s trvalou kolostomií minimálně jeden rok od jejího založení. Dále bylo zjištěno, že více než polovina dotazovaných pacientů s kolostomií (58 %) hodnotí kvalitu života jako ani špatnou, ani dobrou. Všech 84 stomiků (100 %) uvedlo, že se kvůli kolostomii cítí méně sebevědomí.
Quality of life in Colostomy patients
Keywords: kvalita života; kolostomie; stomie; WHOQOL-BREF; quality of life; colostomy; stoma; WHOQOL-BREF