Zátěžové situace v práci porodní asistentky - Půlpánová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2021)
Tématem předložené diplomové práce je metoda supervize využívaná při zátěžových situacích v práci porodní asistentky. Supervize je nástroj, který pomáhá rozvíjet dovednosti zejména v pomáhajících profesích. Mezi pomáhající profese se řadí lékaři, všeobecné sestry, porodní asistentky, sociální pracovníci, pedagogové aj. Smyslem supervize je poskytnout pracovníkovi dostatečnou psychickou pohodu a adekvátní podporu, díky kterým je pak schopen poskytovat kvalitnější péči svým klientům. V teoretické části jsou detailně popsány kapitoly týkající se profese porodní asistentky, supervize a zátěžové situace v porodní asistenci. V průzkumné části bylo hlavním cílem zjistit, jaké situace spojené s profesí vnímají oslovené porodní asistentky subjektivně jako zátěžové a v čem pro ně zátěž spočívá. Dalšími cíli bylo zjistit, nakolik vnímají respondentky zátěžové situace jako ovlivnitelné a následně bylo cílem vyselektovat situace, pro které by supervize mohla být vhodným nástrojem
Stressful situations in the work of a midwife
Keywords: porodní asistentka; supervize; zátěžové situace; midwife; stressful situations; supervision