Příprava malayaitových sloučenin typu CaSn1-xCoxSiO5-delta - Látalová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou malayaitových pigmentů typu CaSnx-1CoxSiO5-? dopovaných kobaltem, kde x = 0,005, 0,01, 0,015, 0,025, 0,03, 0,04, 0,055, 0,065,0,075,0,085. Všechny pigmenty byly připraveny klasickou keramickou metodou, přičemž porovnány byly jednostupňový a dvoustupňový výpal. Jako další možná příprava byla zvolena metoda pomocí mechanické aktivace, avšak tato poslední zmíněná metoda byla uskutečněna jen u některých vybraných koncentrací. Jako výchozí suroviny byly použity přírodní mikromletý oxid křemičitý (SiO2), směsný oxid kobaltnato-kobaltitý (Co3O4), oxid cíničitý (SnO2) a srážený uhličitan vápenatý (CaCO3). Cílem práce bylo zjistit barevné vlastnosti malayaitové sloučeniny v závislosti na množství použitého chromoforu, teplotě výpalu a zvolené metodě přípravy, dále pak ověřit aplikační možnosti sloučenin ve smyslu jejich použití k vybarvování keramické glazury a organického pojivového systému. Velikost částic byla stanovena u všech připravených pigmentů a u vybraných vzorků bylo navíc ověřeno jejich složení pomocí rentgenové difrakční analýzy.
Preparation of malayaite compounds type of CaSn1-xCoxSiO5-delta
Keywords: Inorganic pigments; malayaite pigments; stannic oxide SnO2; ceramic pigments; color properties; keramické pigmenty; oxid cíničitý