Lidská přirozenost v renesančním utopismu a realismu - Květinová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá pojetím lidské přirozenosti v dílech Leviathan Thomase Hobbese a Utopie Thomase Mora, jež představují dvě odlišné tradice renesančního politického myšlení realismu a utopismu. Poté, co postupně vymezí pojmy utopismu, realismu a lidské přirozenosti se studie zaměří na pojetí člověka a státu prizmatem obou autorů, aby bylo v závěrečné kapitole prostřednictvím srovnávací analýzy možné posoudit vztah mezi předpokládanými koncepcemi lidské přirozenosti a preferovanou podobou státní společnosti. Výsledky tohoto srovnání zároveň umožní identifikovat míru koherence obou těchto děl se základními atributy výše zmíněných směrů politického myšlení.
Human nature in the renaissance utopism and realism
Keywords: utopismus; realismus; lidská přirozenost; Thomas Hobbes; Thomas More; utopism; realism; human nature