Mezi nebem a zemí aneb Příběh Jennie Šimkové - Veselá, Markéta (Univerzita Pardubice, 2017)
Tématem diplomové práce je osobnost a působení kazatelky, misionářky a literátky Jennie Šimkové. Ta se počátkem dvacátého století narodila v Chicagu, kde prožila velmi živelné náboženské období probuzeneckého hnutí, letniční hnutí. Zaměříme se na historii letničního hnutí v americkém a československém prostředí. Dále na vytvoření specifického genia loci v prostředí malé československé vesnice. Hlavní náplní práce je analýza její literární pozůstalosti, která se skládá z autorské, náboženské a překladové tvorby. Výchozí metodou bude především práce s primárními prameny, které jsou dosud neuspořádané. Součástí práce bude utřídění autorčiny tvorby a její soupis. Literární pozůstalost bude analyzována z několika různých aspektů. Podstatou bude zhodnotit význam jejího díla z hlediska literárního, historického, náboženského, ale i společenského. Taktéž se práce zaměří na její autorčinu osobnost a její následnou recepci.
Between Heaven and Earth: The Story of Jennie Šimková
Keywords: Jennie Šimková; letniční hnutí; genius loci; zázračná uzdravení; literární tvorba; percepce; Jennie Šimková; pentecostalism; genius loci; miraculous healings; literary creation; perception