Kyselina hyaluronová. Její vlastnosti a použití v kosmetice a lékařství. - Nováková, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2013)
Předložená bakalářská práce shrnuje základní informace o významném biopolymeru jakým je kyselina hyaluronová. Jsou zde uvedeny základní informace o její struktuře, vlastnostech a výskytu. Také je zde zmíněna historie objevu tohoto polymeru. Jsou zde podány základní informace o její výrobě z přírodních materiálů (např. kohoutích hřebínků) a výrobě fermentačními postupy. Součástí práce jsou kapitoly věnované základním představám o použití hyaluronové kyseliny v kosmetice a lékařství.
Hyaluronic acid. Its properties and uses in cosmetics and medicine.
Keywords: kyselina hyaluronová; hyaluronan; lékařství; kosmetika; hyaluronic acid; hyaluronan; medicine; cosmetics