Kulaci tehdy a dnes: osobní a historické narativy - Jirsák, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat analýzou vzpomínek potomků kulaků, ve které budu vycházet z teorie Maurice Halbwachse o kolektivní paměti, která vytyčuje paměťové rámce, skrze které konstruujeme naši minulost. Tyto rámce jsou společensky podmíněné a aktualizují se v čase. Ve své práci vycházím z rozhovorů s pamětníky, jejichž rodiče museli v minulé době žít se stigmatem „kulak“. Cílem mé práce je zachytit, jakým způsobem je paměť těchto narátorů konstruována.
Kulaks then and now: personal and historical narratives
Keywords: kulaci; paměť; komunismus; orální historie; diskurz; kulaks; memory; communism; oral history; discourse