Psoriasis vulgaris - Dvořáková, Radka (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce je věnována onemocnění Psoriasis vulgaris (psoriáza), neboli lupénce, která je v současné době velice aktuálním tématem, a to v oblasti rozvoje nové biologické systémové léčby i v oblasti alternativních léčebných možností. Cílem práce je seznámení zejména s genetickými a imunologickými příčinami a typy tohoto onemocnění, sledování a porovnání typů léčby u konkrétního pacienta a případný návrh nových potenciálních možností léčby. Teoretická část zahrnuje anatomii a fyziologii kůže k pochopení její funkce jako samostatného "orgánu" v lidském těle a současně souvislosti s ostatními orgánovými soustavami. V praktické části jsou výsledky léčby konkrétního pacienta UVB zářením a lokální léčby.
Psoriasis vulgaris
Keywords: kůže; onemocnění; Psoriasis vulgaris; lupénka; genetika; dědičnost; imunita; léčba; skin; disease; Psoriasis vulgaris; genetics; inheritance; immunity; treatment