Péče o nemocné po resekci jater - Chinalská, Barbora (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce je stručným pohledem na problematiku týkající se oblasti jaterní chirurgie. Resekční výkony jater se řadí mezi nejnáročnější operace v břišní chirurgii. Jejich obtížnost je dána jednak složitou anatomií a jednak nezastupitelným významem jater pro metabolismus. Na druhé straně výborná regenerační schopnost jaterního parenchymu umožňuje provádět i rozsáhlé resekční výkony, které jsou zásadní pro dlouhodobé přežití pacientů s maligními tumory. Ošetření pacienta po operačním výkonu pak vyžaduje spolupráci řady odborníků, kteří ve vzájemné souhře mohou dosáhnout optimálního výsledku.
Treatment of patients having undergoneliver resection
Keywords: Anatomie jater; chirurgie jater; jaterní resekce; pooperační péče; RFA; anatomy of livers; livers surgery; livers resection; after-operation treatment; RFA