Komplexní restaurování IX. zastavení Křížové cesty z kaple Panny Marie v obci Rok u Sušice - Ševčíková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2020)
Hlavním cílem bakalářské práce je komplexní zrestaurování uměleckého díla na papírové podložce, které je podlepeno textilií a vsazeno do jednoduchého ozdobného rámu. Malba představuje narativní scénu XI. zastavení křížové cesty z kaple Panny Marie v obci Rok u Sušice. V průběhu restaurátorského zásahu byla zohledňována již zrestaurovaná díla z kaple Panny Marie (zastavení XII, XIII, XIV a obraz Panna Marie Bolestná) tak, aby bylo dosaženo jednotného celku. Dalším cílem práce bylo zpracování komplexního katalogu kreseb, které byly nalezeny na rubu pěti zrestaurovaných děl z cyklu křížové cesty z kaple Panny Marie z obce Rok u Sušice.
The Complex restoration of the station XI of the Way of the Cross from the Chapel of the Virgin Mary located in the village Rok near Sušice
Keywords: restaurování papíru; křížová cesta; Führich, Josef; lidová malba; 19. století; kresba; paper restoration; Way of the Cross; folk painting; 19th century; drawing