DPH u příspěvkové organizace - Stránská, Ilona (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou daně z přidané hodnoty u příspěvkové organizace zřízené územně správním celkem. Teoretická část obsahuje charakteristiku základních pojmů DPH. Samostatná kapitola se věnuje příspěvkovým organizacím, které byly zřízeny za účelem zajištění veřejných statků, ale z důvodu vysokého obratu v doplňkové činnosti se staly plátci DPH. V praktické části jsou na konkrétních příkladech použity metody výpočtu DPH u příspěvkové organizace Správa a údržba silnic Pardubického kraje a charakterizován význam a složitost uplatnění DPH u tohoto subjektu.
Value added tax at state-funded institution
Keywords: daň z přidané hodnoty; plátci; základ daně; odpočet daně; krácení odpočtu; poměrový koeficient; přenesená daňová povinnost; value added tax; taxpayer; tax base; tax deduction; deduction reduction; ratio coefficient; reverse charge