Detekce finančních podvodů na základě analýzy textu výročních zpráv - Umlaufová, Nikol (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem diplomové práce "Detekce finančních podvodů na základě analýzy textu výročních zpráv" je aplikace vybraných ukazatelů finanční analýzy a aplikace analýzy textu na vzorek podvodných a nepodvodných firem. Cílem práce je najít statisticky významné ukazatele ve finanční a textové analýze, které indikují manipulaci s účetními daty. Práce je dělena na část, kde jsou popsány a vysvětleny ukazatele a techniky, používané při detekci finančních podvodů. V další části jsou tyto ukazatele vypočteny pro podniky označené jako podvodné na portálu U.S. Securities and Exchange Commission a další nepodvodné podniky.
The detection of financial fraud based on analysis of annual report text
Keywords: ekonomická kriminalita; detekce podvodů; finanční analýza; poměrové ukazatele; analýza textu; koš slov; economic crime; fraud detection; financial analysis; ratios; text analysis; word list