Analýza prvků regionálního inovačního systému Královéhradeckého kraje - Žďára, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na analýzu prvků regionálního inovačního systému Královéhradeckého kraje. První část je věnována regionálnímu rozvoji, nástrojům regionální konkurenceschopnosti a různým formám vzájemné spolupráce v regionu. Ve druhé kapitole jsou pak uvedeny předpoklady, prvky a cíle RIS, to včetně zahraničních zkušeností, kritiky a příkladů jejich úspěšné implementace. Podrobně jsou rozebrány RIS v České republice a byly zohledněny problematické aspekty jejich uplatnění. Třetí část je zaměřená na analýzu RIS KHK, zabývá se identifikací a lokalizací klíčových prvků RIS, vymezením současného stavu, stejně jako hledá způsoby jak zhodnotit rozvinutost stávajícího systému a nalézt nová řešení a doporučení pro lokální samosprávu.
Elemental analysis of the regional innovation system of the Hradec Kralové region
Keywords: inovace; klastry; regionální inovační systémy; Královéhradecký kraj; innovation; clusters; regional innovation systems; Hradec Králové region