Změny normotermie během operačních výkonů - Benešová, Andrea; Škvrňáková, Jana (My University, 2020)
Úvod: Cílem šetření bylo sledování změn normotermie u pacientů podstupujících operační výkon v celkové anestezii. Metodika: Prospektivní, observační šetření, kde pro sběr dat byla využita standardizovaná, záměrná pozorování, výpis dat ze zdravotnické dokumentace a polostrukturované rozhovory s pacienty a zdravotnickými pracovníky. Soubor tvořilo 95 pacientů starších 18 let podstupujících operační výkon s délkou 30 minut a déle v celkové anestezii. Sběr dat probíhal od října 2018 do března 2019 na operačních sálech otorinolaryngologického pracoviště (40 pacientů), centrálních operačních sálech (55 pacientů) a na dospávacích pokojích a jednotkách intenzivní péče. Výsledky: Byla prokázána perioperační hypotermie (tělesná teplota nižší než 36 °C) u 11 (11,6 %) pacientů. Tělesná teplota nižší, než je komfortní (36,0-36,5 °C) se vyskytla téměř u poloviny pacientů 47 (49,5 %) a vztah mezi hypotermií a hodnotou Body Mass Indexu (BMI) nebyl prokázán. Potvrdila se závislost mezi hypotermií a délkou operačního výkonu u pacientů operovaných na otorinolaryngologických sálech (korelační koeficient -0,452, p-hodnota 0,003). Závěr: Byl prokázán výskyt perioperační hypotermie u 11,6 % pacientů. U našeho souboru pacientů nebyl prokázán vztah mezi hodnotou BMI a vznikem hypotermie. Zveřejněn návrh záznamového archu pro sledování perioperační tělesné teploty.
Changes in normothermia during operations
Keywords: perioperační péče; normotermie; perioperační hypotermie; tělesná teplota; perioperative care; normothermia; perioperative hypothermia; body temperature