Záhada (tajemství) Coelinovy modře - Luxová, Jana; Václava, Antušková; Dohnalová, Žaneta; Šulcová, Petra; Radka, Šefců (Univerzita Pardubice, 2024)
Úkolem této práce bylo připravit podle dochovaných literárních zdrojů pigmenty na bázi cíničitanu kobaltnatého s vysokou čistotou fáze a následně studovat některé jejich základní vlastnosti v závislosti na použitých vstupních surovinách. Zásadním pro získání modrého odstínu pigmentu na bázi cíničitanu kobaltnatého byla přítomnost hořčíku ve sloučenině. XRD analýza potvrdila dvoufázové složení pigmentů, a to kassiteritu a cíničitanu kobaltnatého, resp. cíničitanu hořečnato-kobaltnatého. Barva vzorků se pohybovala od světle blankytně modré až po tmavě zelenou, a to v závislosti na složení (přítomnosti Mg), teplotě výpalu, ale především na množství SnO2 ve výsledném pigmentu.
The Mystery (Secret) of Coelin Blue
Keywords: historické pigmenty; cíničitan kobaltnatý; srážení; Coelinova modř; Historical pigments; Cobalt stannate; Precipitation; Coelin blue