Kyselina chlorogenová a její deriváty v kávových bobech - Kašparová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je věnována obsahovým složkám kávy, zejména chlorogenové kyselině a jejím derivátům. Skupina chlorogenových kyselin se přirozeně vyskytuje v rostlinách. Jedná se o estery kyseliny chinové se skořicovými kyselinami. V práci bylo provedeno jejich stanovení ve vzorcích nízko pražené kávy do 120 °C. Byly extrahovány dva izomery, které představují největší podíl mezi CGA. Jedná se o chlorogenovou a neochlorogenovou kyselinu. Izomery byly extrahovány ultrazvukovou sondou a stanoveny metodou HPLC/DAD. S rostoucí teplotou pražení docházelo k úbytku chlorogenové kyseliny a celkového obsahu obou kyselin v součtu, naopak rostlo množství neochlorogenové kyseliny. Celkový úbytek byl proti původnímu množství CGA v zeleném zrnu mírný.
Chlorogenic Acid and its Derivatives in Coffee Beans
Keywords: chlorogenic acids (CGA); Coffea arabica; extraction by ultrasonic probe; HPLC; coffee roasted up to 120 °C; chlorogenové kyseliny; Coffea arabica; extrakce ultrazvukovou sondou; HPLC; pražená káva