Vznik a klinický význam xantomů - Vavřičková, Eva (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na vznik xantomů, jejich význam v klinické diagnostice primárního onemocnění, rozdělení xantomů dle vyvolávající příčiny a na samostatný metabolismus lipidů a jeho poruchu. Práce se také zabývá léčbou xantomů a vyvolávající příčiny.
The origin and clinical importance of xanthomas
Keywords: xantomy; lipidy; metabolismus lipidů; HDL; VLDL; LDL; xanthomas; lipids; lipid metabolism