Řádné a mimořádné opravné prostředky v daňovém řízení - Smékalová, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Zákon o správě daní a poplatků č. 337/1992 Sb. je základním předpisem upravující správu daní, zjednodušeně řečeno určuje "pravidla hry", která jsou závazná jak pro správce daně, tak pro daňový subjekt. Daň lze stanovit, vyměřit a vybrat jen a pouze při respektování pravidel stanovených zmíněným základním předpisem. Znalost tohoto zákona je předpokladem pro dobré fungování správy daní a poplatků na straně správců daně, přičemž může zároveň znamenat obrovskou finanční úsporu na straně daňových subjektů. Práce je zaměřena na zásady daňového řízení, jeho účastníky a rozhodnutí, ale především se však zabývá možnostmi použití opravných prostředků v daňovém řízení, jejich druhy, rozdíly mezi nimi, náležitostmi a lhůtami pro jejich podání. Bakalářská práce popisuje nejčastěji používané opravné prostředky v daňové praxi, uvádí nejčastější chyby daňových subjektů, kterých se dopouštějí při jejich podávání a poukazuje také na postupy a chyby správců daně při jejich vyřizování.
Regular discretionary remedies and extraordinary remedies in tax procedure
Keywords: Daně; daňové subjekty; daňová řízení; správci daní; odvolání; stížnosti; námitky; reklamace; obnova řízení; prominutí daně; přezkoumávání; Taxes; subject of taxation; tax procedures; tax administrators; appeal; complaints; objections; Claims; reopening of a tax procedure; tax dispensation; revision of tax decisions