Specifika péče o pacienty s vybraným onemocněním na psychiatrickém oddělení - Svobodová, Hana (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou alkoholové závislosti. Teoretická část je věnována alkoholu a jeho působení na organismus, alkoholismu, léčbě alkoholové závislosti, specifikám péče na psychiatrickém odd., a poslední kapitola popisuje psychologické aspekty závislosti. Praktická část pomocí dotazníku zjišťuje specifika péče o pacienty se závislostí na alkoholu, hospitalizované na psychiatrickém oddělení. Vyhodnocením průzkumných otázek bylo zjištěno, že na psychiatrickém oddělení dochází u většiny alkoholově závislých pacientů k rehospitalizacím. Dále má většina těchto pacientů zájem po propuštění o další léčbu. Hospitalizovaní pacienti uvádí, že mezi nejčastější důvody jejich alkoholismu patří chuť na alkohol a možná přítomnost depresivních stavů.
Specifics of care for patients with selected diseases in the psychiatry
Keywords: Alkohol; závislost; léčba; psychiatrické oddělení; Alcohol; addiction; treatment; psychiatric ward