Vodárenství na Chrastecku na přelomu 19. a 20. století - Pavlíková, Petra (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá tématem vodárenství na Chrastecku na přelomu 19. a 20. století. Zprvu je zde popsán historický a průmyslový vývoj regionu, vývoj vodárensvtí ve světě a u nás a jako příklad vyspělejšího vodohospodářství popisuji pražské vodárenství. Dále už je práce věnovávna pouze Chrastecku. Zprvu uvádím vodní situaci ve středověku a raném novověku, poté se věnuji pouze 19. a 20. století, jež bylo v této oblasti přelomové, nejen pro Chrast.
Waterworks Industry in the Region of Chrast at the Turn of the 19th and 20th Century
Keywords: vodárenství; voda; Chrast; vodárenská věž; strojní zařízení; vodní kolo; potrubí; vodní nádrže; rozpočet; stavební náklady; 19. století; 20. století; waterworks industry; water; Chrast; water tower; machinery; water wheel; water pipe; water reservoir; budget; construction costs; 19th century; 20th century