Rozděleni sítí: Autoetnografie amatérského volejbalu v Pardubicích - Nádvorník, Tom Adam (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato vizuálně-antropologická autoetnografie se zabývá vnitřním světem a sociálními interakcemi v rámci amatérského volejbalového týmu. Autor používá kombinaci etnografického výzkumu a interpretace formou vizuálních médií k prozkoumání a zobrazení každodenního života hráčů, jejich motivací, emocí a vztahů na hřišti i mimo něj. V rámci autoetnografického přístupu autor využívá svých vlastních zkušeností a členství v amatérském volejbalovém týmu, jako základ pro reflexi a analýzu. Cílem této výzkumné studie je nejen popsat a analyzovat konkrétní aspekty amatérského volejbalu, ale také porozumět symbolickému významu a současné situaci tohoto sportu z perspektivy antropologie sportu. V práci jsou využity primárně kvalitativní metody, jako je zúčastněné pozorování, rozhovory a etnografické filmování.
Divided by Net: Autoetnography of Amateur Voleyball in Pardubice
Keywords: volejbal; sport; autoetnografie; antropologie sportu; voleyball; sport; autoetnography; anthropology of sport