Příprava a vlastnosti chalkogenidových skel dotovaných ionty Pr3+ - Staňková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2010)
Prezentovaná disertační práce shrnuje výsledky studia skel systému Ga-Ge-Sb-Se dotovaných ionty Pr3+, jako materiálů s potenciálním využitím jejich luminiscence v infračervené oblasti spektra. Objemová skla byla připravena přímou syntézou z prvků v křemenných evakuovaných ampulích. Byly studovány hodnoty měrných hmotností, hodnoty charakteristických teplot (teplota skelné transformace, Tg, teplota krystalizace, Tx, teplota tání, Tm) a teplotní závislosti viskozit připravených skel. Struktura skel byla studována pomocí Ramanových spekter a absorpčních spekter získaných v daleké infračervené oblasti spektra. Elektronové přechody iontů Pr3+ v Ga-Ge-Sb-Se sklech byly studovány a popsány pomocí absorpční, emisní spektroskopie a měřením doby života exitovaných stavů z křivek zhášení luminiscence. Pravděpodobnosti přechodu zářivých spontánních elektronových přechodů mezi energetickými hladinami iontů Pr3+, doby života liminiscence, "branching ratios" a kvantové účinnosti jednotlivých spontánních zářivých přechodů iontů Pr3+ byly stanoveny na základě Judd-Ofeltovy analýzy.
Preparation and properties of chalcogenide glasses doped with Pr3+
Keywords: chalkogenidová skla; Ramanova spektroskopie; optické vlastnosti; chalkogenide glasses; optical properties; ionty vzácných zemin; Judd-Ofelt analýza; rare-erth ionts; Raman spectroscopy; Judd-Ofelt