Studium adsorpce organických barviv na práškovém aktivním uhlí - Sedláčková, Monika (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou adsorpce organických barviv z kapalné fáze na práškovém aktivním uhlí. V teoret ické část i jsou vysvět leny základní pojmy procesu adsorpce, faktory ovlivňujíc í tento děj a obecné informace o akt ivním uhlí. V rešer ní části jsou uvedeny používané kinet ické modely sloužící k popisu adsorpce na práškovém akt ivním uhlí. V experimentální část i byla sledována sorpční kapacita práškového aktivního uhlí pro Ostazinovou červeň H-B, Ostazinovou modř H-3R, Ostazinovou žluť H-R, rovnovážné údaje a kinetický průběh adsorpce. Na základě těchto měření bylo vyhodnoceno, že uvedená organická barviva lze odstranit z odpadní vody pomocí adsorpce na aktivním uhlí.
Study of organic dyes adsorption on powdered activated carbon
Keywords: adsorpce; kinetika reakce; práškové aktivní uhlí; Ostazinová červeň; Ostazinová modř; Ostazinová žluť; adsorption; kinetics; powdered activated carbon; Ostazine red; Ostazine blue; Ostazine yellow