Řízení rizik v dopravních podnicích v návaznosti na Dopravní politiku ČR - Oborilová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2021)
Ze strategických dokumentů souvisejících s dopravní politikou v České republice je identifikováno 111 rizikových faktorů, které ovlivňují podniky působící v silniční nákladní dopravě. Dále jsou charakterizovány metody pro vyhledávání a hodnocení rizikových faktorů a je proveden výběr metod vhodných pro tyto podniky. Využití je ukázáno v osmi vzorových příkladech a dvou schématech vytvořených autorkou. Kvalitativní výzkum, s uplatněním fenomenologického přístupu a techniky polostrukturovaného rozhovoru, dokládá ověření teoretických návrhů z hlediska praxe. Vytvořený a ověřený model pro vyhledávání a hodnocení rizikových faktorů v podnicích zabývajících se silniční nákladní dopravou v návaznosti na Dopravní politiku České republiky pro období 2014?2020 s výhledem do roku 2050 a související strategické dokumenty je aplikovatelný i pro podniky poskytující jiný dopravní mód.
Risk Management in Transport Companies following the Transport Policy of the Czech
Keywords: dopravní politika v ČR; rizikové faktory; metody pro vyhledávání a hodnocení rizikových faktorů; model pro vyhledávání a hodnocení rizikových faktorů; transport policy in the Czech Republic; risk factors; risk factors search and evaluation methods; risk factors search and evaluation model