Restaurování polychromované sochy Panny Marie Lurdské Vyhodnocení možností využití akrylátové disperze K9 pro barevné retuše kamene, exponovaných v podmínkách exteriéru. - Glaserová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce obsahuje praktickou a teoretickou část. Praktická část se věnuje komplexnímu restaurátorskému zásahu na kamenné polychromované soše Panny Marie Lurdské z obce Janov. Tato část, psaná jako restaurátorská dokumentace, se zaměřuje na základní popis památky, její stav a historii. Další kapitoly jsou věnovány důkladnému průzkumu památky, koncepci restaurování a samotnému restaurátorskému zásahu s doloženou grafickou a fotografickou dokumentací. Teoretická část, rozdělena na dvě samostatné části, se zabývá řešením otázky barevných retuší provedených akrylátovou disperzí K9 na kameni exponovaném v exteriérových podmínkách. Úvodní část teoretické diplomové práce dokumentuje díla, která byla restaurována v uplynulých letech a jejichž součástí bylo provedení barevné retuše pojené právě touto akrylátovou disperzí. Druhá část se zabývá experimentálním testováním samotné akrylátové disperze K9 pro účely barevné retuše na jemnozrnném pískovci.
Restoration of polychrome sculpture of Virgin Mary of Lourdes; the evaluation of the possibility of using an acrylic dispersion K9 for color retouching on sufrace of stone, mainly exposed in the exterior air conditions.
Keywords: restaurování; polychromie; Panna Marie Lurdská; pískovec; retuš; akrylátová disperze; akrylátová disperze K9; restoration; polychromy; Virgin Mary of Lourdes; sandstone; retouch; acrylic dispersion; acrylic dispersion K9