Harmonizace železniční a silniční dopravy na dopravním trhu - Malý, Martin (Univerzita Pardubice, 2010)
Harmonizace železniční a silniční dopravy je klíčovým nástrojem, kterým stát utváří dopravní trh. Problematika se dotýká jak veřejné dopravy, tak dopravy individuální. Zároveň harmonizace umožňuje nastavit i vztahy mezi oběma dopravními sektory. Řešení problematiky harmonizace je postaveno na bázi práce s jejími jednotlivými dílčími nástroji. Práce je postavena na provedení analýzy současného stavu, a definování struktury nástrojů harmonizace. Na tomto základě je poté postavena práce s definovanými nástroji harmonizace. Tímto postupem je možné ovlivňovat stav dopravního trhu a vztahy mezi jednotlivými subjekty. Tak je možno nastavit úroveň harmonizace. Významného úspěchu v procesu harmonizace je možno dosáhnout komplexním řízením všech užitých nástrojů, čemuž je věnována samostatná část práce.
Harmonization of railway and road transportation on the transport market
Keywords: dopravní trh; železniční doprava; silniční doprava; harmonizace; transport market; railway transport; Road transport; harmonisation