Studium fyzikálních vlastností chladicích kapalin pro dopravní prostředky - Šťastný, Michal (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku používání chladicích kapalin pro dopravní prostředky. Jsou zde popsané základní složky pro výrobu chladicích kapalin a popsaná problematika jejich ekologické likvidace. Dále je zde vytvořen přehled chladicích kapalin a měřidel používaných pro měření jejich vlastností. Experimentální část je zaměřena na ověření a popis závislostí mezi vybranými fyzikálními parametry (hustotou, indexem lomu a teplotou tuhnutí) vodných roztoků chladicích kapalin s a bez přídavku biokomponenty.
Study of physical properties of coolants for transport means
Keywords: chladicí kapaliny; ethylenglykol; propylenglykol; glycerin; hustoměr; refraktometr; coolants; ethylene glycol; propylene glycol; glycerin; density meter; refractometer