Kvantifikace odpadů kontrastních látek využívaných při magnetické rezonanci - Kubitová, Petra (Univerzita Pardubice, 2023)
V rámci této bakalářské práce byla provedena hmotnostní bilance odpadních kontrastních látek na bázi komplexů gadolinia na vybraných pracovištích magnetické rezonance ve východočeském regionu. Literární část se zabývá popisem kontrastních látek, jejich působením v organismu a vstupem a šířením v životním prostředí. Experimentální část je zaměřena na sběr, zpracování odpadních kontrastních látek a hodnocení jejich množství pomocí optické emisní spektrometrie s buzením v indukčně vázaném plazmatu. Ze získaných dat plyne, že na sledovaných pracovištích se zdravotnickým odpadem stávají 4 % odpadních kontrastních látek.
Quantification Of Waste Contrast Agents Used In Magnetic Resonance Imaging
Keywords: gadolinium; kontrastní látky; magnetická rezonance; ICP-OES; gadolinium; contrast agents; magnetic resonance imaging; ICP-OES