Monolitická kapilární kolona s integrovaným elektrochemickým detektorem - Komendová, Martina; Metelka, Radovan; Urban, Jiří (Univerzita Pardubice, 2016)
Biochemické reakce neurotransmiterů jsou rychlé děje a proto je potřeba vytvořit přenosné metody, která poskytne výsledky v místě zájmu. Kombinace monolitických stacionárních fází a elektrochemické detekce nabízí elegantní cestu v přípravě miniaturizovaného, levného a přenosného analytického systému. Tato práce ukazuje miniaturizaci a integraci elektrochemického detektoru, tvořeného uhlíkovým a stříbrným mikrodrátem, do kapilární kolony s monolitickou stacionární fází. Po optimalizaci integrovaného elektrochemického detektoru byl použit pro analýzu modelových vzorků neurotransmiterů a poskytl lineární odezvu přes 4 řády koncentrací s limitem detekce 110 pikogramů dopaminu. Integrovaná monolitická kolona je prvním krokem při vývoji miniaturizovaných analytických systémů využívajících monolity na bázi polymeru a elektrochemické detekce a umožňují úpravu vzorku, chromatografickou separaci a detekci. Takové systémy mohou být využity v personalizované medicíně a umožnit snížení jak časových tak finančních nároků.
Monolithic Capillary Column with Integrated Electrochemical Detector
Keywords: Monolitická kolona; kapilární HPLC; mikroelektrody; dopamin; Monolithic column; capillary HPLC; microelectrodes; dopamine