Motivace ke vstupu do služebního poměru - Bitto, Adam (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem práce bylo zhodnotit vývoj a plnění vytyčených cílů v rámci řízení a doplňování personálu ve služebním poměru uvnitř Armády České republiky a Policie České republiky. Strategické dokumenty ani rozhodnutí vlády ČR nezohledňují situaci na trhu práce, vzhledem k zvyšujícím se cílovým počtům příslušníků ve služebním poměru sloužících u AČR a PČR a neměnícím se pobídkovým složkám. Práce sleduje přírůstky a úbytky v AČR a PČR v letech 2013 až 2023. Analýzou bylo zjištěno, že v letech 2017, 2019 a 2022 opustilo služební poměr policistů více osob, než jich bylo přijato. U AČR takový jev není patrný, přestože od roku 2022 je zřejmá zvýšená odchodovost vojáků z povolání oproti předchozím letům. AČR i PČR se snaží reagovat na klesající zájem o vstup do služebního poměru snižováním minimálních požadavků na uchazeče. To však nestačí, vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji nejperspektivnějších ročníků ve spojení s nepříliš zajímavou pobídkovou politikou služebních poměrů.
Forentrance towards employment relationship
Keywords: Armáda České republiky; Ministerstvo obrany České republiky; lidské zdroje; vojáci z povolání; Policie České republiky; Ministerstvo vnitra České republiky; policisté; Czech Armed Forces; Ministry of Defence of the Czech Republic; human resources; professional soldiers; Police of the Czech Republic; policemen