Využití stanovení Trefoils factors 1, 2 a 3 u gravidních žen. Pilotní studie. - Bilíková, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2012)
Tzv. trefoils (neboli trojlístkové) proteiny jsou rodina minimálně tří příbuzných nízkomolekulárních peptidů, které ve své struktuře obsahují jednu nebo dvě trojlístkové domény. Právě díky téhle typické struktuře byly takto pojmenovány. TFF1 obsahuje pouze jednu doménu a je nejhojněji tvořen buňkami na povrchu žaludeční sliznice. Sliznice žaludku rovněž produkuje TFF2, jedná se o homodimer obsahující dvě trojlístkové domény. Poslední protein, o kterém budu psát, nese označení TFF3, který je tvořen jednou trojlístkovou doménu a nejhojněji se nachází v gastrointestinálním traklu. Metodika: Byla provedena verifikace zcela nové komerční ELISA soupravy (Biovendor laboratorní medicína a.s.). Pro kvantitativní stanovení těchto proteinů je totiž t.č. nejvhodnější ELISA metoda v sendvičovém uspořádání. Analytické charakteristiky testu byly uspokojivé. Následně byly vyšetřeny gravidní ženy, u kterých byly stanoveny TFF1, TFF2, TFF3, HLA-G, kortikotropin (ELISA, Biovendor laboratorní medicína a.s., Brno, ČR). U všech žen byly doplněny anamnestické a klinické údaje, které byly následně statisticky zpracovány. Výsledky: U metody ELISA byla provedena kalibrace a zjíštěny limity detekce pro jednotlivé TFF. Pro TFF1 byla limitní koncentrace 0,02 microg/l, pro TFF2 0,04 microg/l a pro TFF3 0,01 microg/l. Rovněž byla stanovena přesnost a správnost měření, kdy při stanovení v sérii a mezi sériemi nepřekročil ukazatel hodnoty protilehlé přesnosti 10 %. Při statistickém zpracování vzorků bylo zjíštěno, že k významným vzestupům koncentrací TFF2 (p > 0,01) a TFF3 (p > 0,01) došlo ve III. trimestru. Bylo prokázáno, že TFF1 koreluje s TFF2 a TFF3 koreluje s transkortinem. U HLA-G, AFP, hCG, PAPPA, hCG-beta nebyla souvislost prokázána. Závěr: Byla provedena verifikace nové ELISA soupravy na stanovení TFF1, TFF2, TFF3 a vůbec poprvé byly tyto parametry vyšetřeny u žen během gravidity. Zdá se, že TFF2 a TFF3 hrají významnou roli během těhotenství a mohli by souviset s maturací plodu. Vztah mezi výskytem vrozenýchn vývojových vad a koncentracemi uvedených parametrů nebyl prokázán.
Use of measurement of Trefoil factors 1, 2 and 3 of pregnant women. A pilot study.
Keywords: Trefoil factor; Trojlístkový faktor; TFF; ELISA; Trefoil factor; Trefoil domain