Od raně novověkého města k městu pevnostnímu: Proměny funkcionality královského věnného města Hradce Králové v letech 1526-1790 - Vojtíšková, Jana (Univerzita Pardubice, 2018)
Habilitační práce si klade za cíl zpřístupnit nově zpracovaný úsek královehradeckých dějin, ale také představit některé nové přístupy urbánní historie 16. - 18. století. Text vychází z nedávno publikované syntézy královehradeckých dějin, na které se autorka významně podílela.
Keywords: urbánní historie; Hradec Králové; královská věnná města; novověk; města v 16. - 18. století; dějiny Hradce Králové; hospodářský vývoj města; kulturní vývoj města; náboženský vývoj města; demografický vývoj města; funkcionalita