Testování propustnosti a selektivity keramických mikrofiltračních membrán - Jiránková, Hana (Univerzita Pardubice, 1996)
Práce se zabývá studiem testovacích metod pro charakterizaci trubkových keramických mikrofiltračních membrán, zejména jejich selektivity a propustnosti. K doplnění výsledků bylo provedeno měření retenčních charakteristik vybrané membrány s modelovými roztoky dextranů a na jeho základě byla odhadnuta střední velikost póru membrány. V diskusi je uveden přehled stanovených mikrostrukturních parametrů membrán, jsou zde rovněž zhodnoceny limitující faktory a vypovídací schopnost jednotlivých testovacích metod pro charakterizaci porézních mikrofiltračních membrán.
Testing of permeability and selectivity of ceramic microfiltration membranes
Keywords: membránová mikrofiltrace; keramické membrány; propustnost; selektivita; membrány