Světová rozvojová politika a její vliv na ekonomiku zemí periferie - Bortová, Olga (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce se zabývá nerovnoměrným rozdělením světového bohatství, příčinami této nerovnováhy a formami rozvojové pomoci určené nejvíce postiženým zemím, zemím periferie. Teoretická část je věnována historickým meziníkům, které podstatně ovlivnily rozdělení světa na bohatý sever a chudý jih. V práci jsou charakterizovány negativní a trvale se prohlubující jevy, které s rozsahem bohatství souvisí a jsou příznakem chudých rozvojových zemí. Dále jsou zmíněny nejdůležitější mezinárodní organizace, jejichž prostřednictvím je organizována světová rozvojová pomoc zemím periferie. Praktická část je orientována na migraci obyvatel rozvojového světa do České republiky a konkretizuje reálnost nalezení nového domova pro tyto osoby.
World development policy and its influence upon the economy of peripheral countries
Keywords: Globalization; Migration; Poverty; supranational enterprises; residential center; asylum; refugees; globalizace; Migrace; Chudoba; nadnárodní společnosti; pobytová střediska; azyl; uprchlíci